Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! In dit artikel lees je tips zodat je goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek kunt gaan. 

Lees je goed in 

Bekijk de websites van de organisatie en de sociale media platformen van de organisatie. Zoek ook andere bronnen om meer te leren over de organisatie. Zoek tevens uit wat de missie en visie van de organisatie is en onderzoek de bedrijfscultuur. Laat merken tijdens het sollicitatiegesprek wat je allemaal al weet over de organisatie. Zo laat je zien dat je een serieuze kandidaat bent. Daarnaast heeft het inlezen nog een ander voordeel. Doordat je de organisatie beter leert kennen krijg je een beter beeld of de organisatie bij je past. Wie weet kom je er al achter dat de organisatie niets voor jou is. Dan kan je overwegen of je jouw tijd wel wilt investeren in een gesprek. Houd wel in je achterhoofd dat een beeld op papier anders kan zijn dan hoe het bedrijf echt is. Door toch het sollicitatiegesprek aan te gaan kan je ontdekken of het beeld dat je hebt echt klopt.

Maak een lijstje van vragen

Door je goed in te lezen over het bedrijf zal je hoogstwaarschijnlijk al wat vragen hebben over de organisatie. Schrijf deze op een lijstje. Neem ze mee naar het sollicitatiegesprek. Zo laat je zien dat je voorbereid bent en interesse hebt in de organisatie. Denk ook na over andere vragen die je wilt stellen. Dit kunnen vragen zijn over de bedrijfscultuur, kort en lange termijn doelen en manier van werken. Bewaar de vragen over arbeidsvoorwaarden liever voor het volgende gesprek. Gebruik het eerste gesprek vooral om je interesse te laten blijken in de organisatie en om meer informatie te verwerven over de organisatie. Maak ook een lijstje van vragen die de organisatie jou kan vragen. Door je hierop voor te bereiden kan je duidelijkere antwoorden geven, waardoor je zelfverzekerder overkomt.

Wees minimalistisch met sieraden

Te veel sieraden dragen kan erg afleidend zijn. Het sollicitatiegesprek gaat om jou en niet om je sieraden. Ook kan je een verkeerde indruk geven als je te veel sieraden draagt. Je kunt bijvoorbeeld overkomen als iemand die erg materialistisch is. Dit wordt niet bij elke organisatie gewaardeerd. Draag daarom niet te veel sieraden en andere accessoires. Mooie kleine zilveren oorbellen
zijn een goede keuze. Ze maken je outfit net completer. Draag  ook niet te veel ringen, maar kies voor een mooie ring. Door je te verdiepen in de bedrijfscultuur van de organisatie kan je jouw sieraden hierop aanpassen.

Vergeet niet ook de rest van je outfit aan te passen op de bedrijfscultuur en op hoe je wilt overkomen. Zo ga je voorbereid het sollicitatiegesprek aan!